Какво ще видим?

Проф. Близнашки за „Магнитски“: Развръзката е неизбежна


САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

„Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Радев не успяха своевременно да се разграничат от него“. Това обясни пред БНТ проф. Георги Близнашки, юрист и бивш служебен премиер.

По думите на проф. Близнашки Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната.

„Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политическата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано“, отбеляза той.

Според бившия служебен премиер няма да се спре до тук, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

 „Кое е важно да се разбере към днешна дата – че тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злепоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена“, заяви проф. Близнашки.

Според него изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

По думите на юриста, Пеевски е наследник на Илия Павлов, а Божков е фигура от началото на прехода.

„Развръзката е в определен смисъл неизбежна, въпросът е, че олигарсите не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализират работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижират политическия живот“, коментира Георги Близнашки.

Юристът подчерта, че с тези санкции САЩ преследва свои цели, преследват техните геополитически сфери, България далеч не е толкова важна – „на тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата от задграничните фактори“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *