Проф. Кантарджиев: Не мислете, че COVID-19 си е отишъл!


287 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 2.1% от направените теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет след като голяма част от населението се е срещало с коронавируса през последната половин година. 

„Областите с по-висок имунизационен обхват е с по-слабо разпространине. Така е в столицата. Това са радващи неща, но да не мислим, че COVID-19 си е отишъл. Сега сме в деликатен момент. Посланието ми е хората да се ваксинират срещу вируса“, коментира пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той изрази притеснение, че се ваксинират по 20 хиляди души на ден. По думите му ежедневно трябва да се имунизират по 40 хиляди.

„Ваксинирайте се, това е най-важното“, призова проф. Кантарджиев. Той отправи и апел към общопрактикуващите лекари да агитират възрастните хора да се ваксинират и както в София се прави имунизация на открито, да се прави и в другите градове.

Според него ниският дял на желаещи хора да се имунизират срещу COVID-19 е следствие на говоренето срещу ваксините и това, че маските не пазят и въобще, че нямало вирус.

„Най-важно е да не се допуска влизането на нови  варианти на вируса от други държави“, обясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той изрази притеснение, че в центъра се пращат малко проби от болни с COVID-19 за секвениране. „Малко секвениране се прави сега. Това е притеснително. Трябва да се секвенират материалите на болните  от чужбина, как и тези, които лежат повече от 10 дни в болница. Казвам го на колегите, но… Проблемът е, че малко проби се пращат към центъра“, обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че вече с ваксината на Pfizer може да се ваксинират и деца над 12 годишна възраст. По думите му това ще стане възможно и у нас, когато бъде променена кратката характеристика на продукта. „Проучванията показват, че децата имат като цяло  по-мощна имунна система и заради това ще имат по-мощна защита срещу вируса. Това е благодарение на лекарите от Израел, където са започнали проучванията на тази ваксина“, обясни още професорът.

Според него личният пример и говоренето за ваксини е най-добрия начин хората да се ваксинират.

Той обясни още, че не изпитва притеснение да проверят работата му. Според него е видно за цялото общество, че тя е свършена добре. „Ако миналата година април имахме по 5 хиляди болни на ден, щеше да колабира здравната система, щеше да е за сметка на десетки хиляди умрели… Тогава още нямаше лаборатории, маски и обучени лекари“, коментира още проф. Кантарджиев и допълни, че е можело разговорът да е „по-интересен и за жалост за сметка на няколко десетки хиляди починали“.

Кантарджив коментира и ваксинационните сертификати. Те се издават след поставена едва или две дози на ваксина и обясни, че го издава личният лекар или този, което е извършил последно апликация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *