Актьори

Интервю с Перихан Саваш (Султан) от „Ямата“


Носителката на Йешилчам се вълнува, че след години ще се появи пред зрителите в сериала „Ямата”.  До днес взела участие в 120 роли в любими филми, десетки роли в театъра и в сериалите, след години от 23 октомври нататък ще бъде гледана в „Ямата”, заедно с Арас Йенемли, Дилян Чичек…….пазителка на децата и семейството си, строга и независима, превъплътила се в Султан една Перихан Саваш. Срещнах се и проведох приятен разговор с актрисата.

Връщате се на екран със сериала „Ямата” след дълга пауза в професионалния ви живот. Къде бяхте през тези години?

Известно време бях гост актьор в няколко сериала. След това не съм се появявала на екран. Получих много предложения, но нито едно не ме грабна. Докато образа на Султан в „Ямата „ ме плени и доста ме развълнува.

Какъв човек е Султан?

Съпругата на Идрис, в който ще се превъплъти Ерджан Кесал. Гръбнакът на семейство Кочовалъ, жена, чиято дума е закон. Посветила живота си на съпруга и децата си. Пазеща семейството си, доминираща и строга и независима жена. Султан ще бъде гласът на независимите жени.

Останаха ли жени като Султан в наши дни?

Разделихме ме се доста от миналото и порядките му, отдалечихме се от феодалното семейство. В днешни дни за съжаление май няма Султанки.Всеки живее сам. Ние това отново ще го припомним на зрителите. На екрана ще бъда една нова Султан.

Кое най-вече ви привлече в „Ямата”?

Докато бях на почивка в Бодрум сценария попадна за пръв път в ръцете ми и аз си казах „ Тази работа ще я бъде, години наред чаках този сценарий”. „Ямата”  съдържа и емоционални и забавни елементи. Зрителите ще ме видят в много различна светлина, така каквато никога не съм била. От друга страна до днес било то на екрана или в театъра винаги са играни мъжки истории и работи, ние винаги сме били в позицията на прислужващи и поддържащи, но тук има история на жена.  В „Ямата” ще видите женската сила.

Въпреки, че в наши дни гласът на жените се чува по-високо, все още има случаи на насилие на жените….

Отпреди  мъжете са казвали „Аз ще работя, ще гледам къщата, жена ми ще ми се подчинява, ще бъде майка на децата ми и никога няма да излиза навън.”  Но вече положението се промени. Жените спечелиха икономическата си свобода и се изправиха срещу мъжете. Мъжете полудяват, когато виждат вече колко са силни жените и насилието произтича от това, че жените са взели хляба в ръцете си и държат да са самостоятелни.

Интересно е каква махала е „Ямата”, какви истории ще има в този квартал?

В квартала семейство Кочовалъ имат пари, но те не живеят в лукс, съобразяват се със съседите, които живеят под тяхното ниво. Ще разкажем, че „Никой не е повече от останалите хора”. В този квартал има истории много по-големи от любовната скръб. Зрителите ще бъдат зарибени за екрана със семейната и кварталната култура, която ще им покажем.

Понастоящем с всеки изминал ден малко по-малко се губи общият живот в махалата . Може ли да си възвърнем отново тази квартална култура?

Ако искаме да се чувстваме по-добре и по-комфортно сме длъжни да не излизаме от тези взаимоотношения със съседите ни. Аз съм родена и израснала във Фатих, където тази култура и тези взаимоотношения се ценяха. През 60-те на миналия век можеше да се разговаря приятно с от местния симитчия до магазинера в квартала. Съседите си помагаха . Гледайки другите хора да живеят в затворени комплекси и резиденции и големи жилищни блокове, съседите си казват „Защо и ние да не идем” и напускат кварталите си. До ден днешен не съм живяла в резиденция или нещо подобно  и никога няма да го направя.  Сред толкова много еднообразие, чувствам себе си различна. В кварталната култура има живот.

В наши дни остана ли уважение и разбиране към звездите?

Не остана. Преди актьорите с Йешилчаму докато вървят по улиците всеки ги следваше или се обръщаше след тях. Хората се интересуваха от живота ни. Новите актьори не се ценят. Как може да се появяват снимки от всеки магазин, в който си бил. Днешните актьори не трябва да живеят така открито.

Заповядайте в официалната фейсбук група на сериала „ЯМАТА“– https://www.facebook.com/groups/342614244294727 Тук ще качваме епизоди, новини и снимки свързани с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *